DOEL, VISIE en BELEIDSPLAN

Het doel is een fysieke plek waar ideeën en makers samenkomen, maken en testen, en waar dit proces toegankelijk en zichtbaar is voor iedereen. Een plek waar experiment, ambacht, artistieke kwaliteit en delen centraal staan. In de voormalige fabriek huren momenteel ruim 50 professionele kunstenaars & makers een ruimte. Wij voegen hieraan toe een volledig ingerichte modulaire grote theaterzaal, een werkstudio, een multi-inzetbare horeca (restaurant, café, foyer) en een artistiek huisgezelschap.

Het Motorblok bestaat daarom uit drie pijlers: een grote zaal (205m2), een werkstudio (90m2) en een centrale horecagelegenheid (190m2). Deze zijn niet alleen fysiek en creatief met elkaar verbonden, maar ondersteunen elkaar ook in de bedrijfsvoering. Zo waarborgen we de stabiliteit van de organisatie en zorgen ervoor dat ambacht, makerschap en artistieke kwaliteit de benodigde vrijheid krijgt.

een plek voor makers

Het Motorblok is een culturele smeltkroes waar ruimte is voor experiment, makerschap en professionele ontwikkeling, maar bovenal is het dé plek waar verbeelding centraal staat. Het geeft letterlijk een inkijk in het artistieke proces. Het is een clubhuis voor de artistieke maker. Een plek voor kunstenaars om zich te ontwikkelen, om werk in wording uit te proberen en het gesprek aan te gaan met andere disciplines, ambachten, makers, buurtbewoners en publiek.
We leven in een steeds complexere wereld die op alle vlakken continu
in verandering is en juist de kunsten zijn in staat de maatschappij te bevragen, heilige huisjes omver te werpen, onverwachtse verbindingen tot stand te brengen en het gesprek aan te zwengelen. Wij geloven dat mensen leren door te doen, door te onderzoeken met handen en hart, want door te maken concretiseer je dingen en maak je ze tastbaar. Door aan de slag te gaan en uit te proberen kunnen we vragen stellen over dat wat we zien. We kunnen trots zijn op dat wat ontstaat of ons frustreren over het proces en resultaat en daarover in gesprek gaan. Op deze manier leggen we nieuwe verbindingen, vertellen we nieuwe verhalen en ontwikkelen we ons.

een verbindende functie

Wij dromen van een plek om te ontmoeten, samen te komen en te creëren met de buren, de jongere generatie, nieuwkomers, makers uit De Hellema – vanuit allerlei disciplines uit de regio. Een plek waar eindresultaat
en beginfase door elkaar lopen en hand in hand gaan met onderzoek
en repetitie. Waar een actieve band met de buurt wordt opgezocht en onderhouden. Een verbindende plek die voelt als een tweede thuis voor de Zaankanter. Een actieve centrale plek voor Zaandam en de regio, gericht op de toekomst.

Lees hier het Beleidsplan van Het Motorblok.

De bestuursleden van de stichting ontvangen
geen vergoeding en in ieder geval niet meer dan een onkostenvergoeding.

RSIN: 862298696